Het Bezoek van de Oude Dame

Het Bezoek van de Oude Dame van Friedrich Durrenmatt door Jonge Sla speelde op 15, 16, 17, 22, 23 en 24 maart 2019 in het voormalige KPN gebouw aan de Henri Dunantlaan te Groningen. Een bijzonder stuk op een bijzondere locatie.

Het verhaal

Afbeeldingen/03 - Producties/Het Bezoek van de Oude Dame/Flyer-OD-402_edited-1.jpgHet stadje Güllen is al sinds enige jaren failliet verklaard. Men leeft in pure armoede. En dat drukt zwaar op de inwoners van de eens zo bloeiende en bruisende plaats. Maar dan licht er een vonkje hoop op: oudbewoonster Claire Zachanassian (vroeger gewoon Klara Wässcher) komt haar geboortestadje bezoeken. Zal deze inmiddels multimiljardaire genegen zijn om haar vroegere stadje te helpen? Men laat niets aan het toeval over en bereidt een groots onthaal voor. Of nou ja, voor zover dat binnen de mogelijkheden ligt. En het werkt! De oude dame biedt de Güllenaren een miljard aan. Een miljard! Vijfhonderd miljoen voor de stad en vijfhonderd miljoen voor de inwoners om onderling te verdelen. De vreugde van de inwoners is ongekend: dit betekent het einde van hun jarenlange misère... 

De dame stelt echter één voorwaarde. Een voorwaarde die alles op scherp zet, en de inwoners voor een groot dilemma...

Het Bezoek van de Oude Dame is geschreven door Friedrich Dürrenmatt in 1956 en is misschien het beste te omschrijven als een 'wraakkomedie'. Niet alleen handelt het stuk over het thema schuld, maar vooral ook over de omkoopbaarheid van de mens. Hoeveel is ervoor nodig om principes opzij te zetten? En hoe gemakkelijk is het om achteraf recht te praten wat krom is?

Jonge Sla maakte deze voorstelling met 14 jonge spelers: Anniek Akkerman, Bas van der Heide, Corné Kosse, Cynthia de Vries, Eva Linneman, Jesse Geertsema, Karijn van der Wijk, Lars Buisman, Lisa van der Berg, Renée Wiersma, Stan van Dijk, Vera Bonder en Vera Wielhouwer. 

Extra bijzonder aan deze voorstelling wa, dat Jonge Sla samenwerkte met jeugdleden van GVAV Rapiditas (turners) en Unique (twirlers). De gemene deler is jeugd, de samenwerking is uniek en brengt verschillende disciplines samen tot één fantastische voorstelling.

Recensie

Afbeeldingen/03 - Producties/Het Bezoek van de Oude Dame/Recensie DvhN Oude Dame.jpg

Er zijn momenteel geen voorstellingen gepland.

Laatste nieuws

Jonge Sla op Noorderzon 2019
5 juli 2019
Jonge Sla speelt Mcbth, een griezelkomische samenvatting van Shakespeare's klassieker Macbeth

Lees meer

Jonge Sla in jaar top 3 2018 van Eric Nederkoorn
21 december 2018
Van alle voorstellingen die recensent Eric Nederkoorn heeft gezien...

Lees meer


Nieuwsarchief


© 2008 - Kortsluiting - Privacy Statement