Jonge Sla Theater

De Versafdeling

Klassiekers in de klas

WELKOM BIJ DE VERSAFDELING

Een nieuw blaadje aan de krop van Stichting Jonge Sla. Samen met theatermaker en dramadocent Saskia Broertjes en de oprichters van Jonge Sla Philippien Bos en Grytha Visser (allebei ook theatermakers) maken deze drie dames klassiekers voor in de klas. De voorstellingen zijn speciaal voor leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen en de eerste (en eventueel tweede) klas van het voortgezet onderwijs (10 – 14 jaar).

De Versafdeling speelt met ‘klassiekers in de klas’, repertoire dat zich al heeft bewezen en waar de jeugd, naar mening van de drie dames, niet vroeg genoeg kennis mee kan maken. Prachtige spannende verhalen vol liefde, hartstocht, bedrog, zwaardgevechten, geestverschijningen en pure kolder. Wat mooier dan deze stukken toegankelijk te maken voor een jong publiek.

picture_large1557951308
Elementen jonge sla-05
picture_large1500207029

HAMLET, PRINS VAN DENEMARKEN

De keuze voor het eerste stuk is gevallen op Hamlet, prins van Denemarken. Gespeeld door drie vrouwen die Hamlet door en door denken te kennen…

Met Hamlet wil De Versafdeling het eeuwenoude verhaal van Shakespeare overbrengen aan de leerlingen van 10 tot en met 14 jaar. Ten onrechte wordt het oeuvre van Shakespeare vaak als zwaar en moeilijk geduid. Door Hamlet aan deze doelgroep aan te bieden, laat De Versafdeling een jong publiek vroeg kennismaken met deze klassieker. In de hoop (en stellige overtuiging) dat jong geleerd oud bemind maakt.

De verhalen van Shakespeare zijn dermate menselijk en rijk, dat het deze doelgroep ontzettend veel kan leren (en kan vermaken!) ten aanzien van geschiedenis, taal, literatuur en fantasie.Een bijkomend effect is dat deze jeugd kennis maakt met of meer leert over de discipline theater.

De Versafdeling heeft hiertoe de voorstelling zelf als middel, maar biedt de scholen ook een lesbrief aan én de mogelijkheid om er een enkele of dubbele workshop aan te koppelen. Zo kunnen kinderen niet alleen de voorstelling zien, maar ook zelf beleven hoe het is om met aan Hamlet-gerelateerde thema’s zelf scènes te bedenken en te spelen.

WAAROM HAMLET?

Waarom Hamlet? De keuze is op Hamlet gevallen, omdat dit stuk als één van de belangrijkste werken van Shakespeare wordt gezien, het aan grote, belangrijke thema’s raakt en we met dit stuk kunnen aantonen dat een beroemd tragisch verhaal dus helemaal niet ‘zwaar en saai’ is. Er zit veel lucht in de voorstelling, maar gaat ook zeker niet de tragiek uit de weg.

De Versafdeling versie van Hamlet
Hamlet wordt verteld vanuit het perspectief van drie dames die hem alle drie in het dagelijks leven kennen. We mixen daarbij diverse speelstijlen en theaterdisciplines. We zijn in de keuken van het paleis van de familie van Hamlet, en het publiek maakt daar kennis met de kok, de keukenmeid, en de nieuwe hulp. Terwijl boven hen het drama van Hamlet zich voltrekt, spelen de dames de gebeurtenissen na met behulp van allerhande keukengerei en een groentela vol vitamines en inspiratie. De dramaturgische lijnen worden op vernuftige wijze gespiegeld in het verhaal dat zich tussen de dames afspeelt. De voorstelling wisselt poppentheater af met mensentheater, muziek met stilte, en humor, onmisbare humor met het ellendige drama dat Hamlet ten deel valt. Kwaliteit vinden we zeer belangrijk. Daarom hebben we Karin Noeken – o.a. artistiek leider van de Wijk de Wereld – aangetrokken als eindregisseur voor deze voorstelling.
picture_large1500208812
picture_large1474034702

LESBRIEF EN WORKSHOPS VOOR SCHOOL/ IN DE KLAS

Wilt u de voorstelling laten spelen op uw school/ in uw klas? Dat is mogelijk. We hebben aan de voorstelling een lesbrief en (optioneel) twee workshops gekoppeld.

In de lesbrief, die enkele weken vóór de voorstelling wordt toegezonden, vindt u achtergronden van de voorstelling (uitleg van de verhaallijn, beschrijvingen van de personages, historische context), alsmede een aantal laagdrempelige doe- en schrijfopdrachten voor de klas. Dit ter aanvulling op het kijken naar de voorstelling. Ook informatie over Shakespeare, zijn werk en de tijd waarin hij leefde, maakt onderdeel uit van het lesmateriaal. Om de aansluiting bij de doelgroep te vinden, wordt ook de invloed van Shakespeare op hedendaagse films behandeld; zo heeft de Disney klassieker The Lion King duidelijk elementen uit Hamlet. Door deze koppeling te leggen, wordt de invloed van Shakespeare nog duidelijker over het voetlicht gebracht, op een manier die de doelgroep aanspreekt.

De (optionele) workshops zijn als een sandwich aan de voorstelling gekoppeld: drie kwartier workshop vóór en drie kwartier workshop na het kijken van de voorstelling.

Doel van de workshops is leerlingen nieuwsgierig te maken en ook zelf aan het maken te zetten. Middels een (schrijf)opdracht n.a.v. de lesbrief, maar ook door lekker zélf te spelen in de workshops.

Boek deze voorstelling voor uw klas/ school
Denk u: ja, dat wil ik mijn leerlingen heel graag aanbieden? Neemt u dan contact met ons op via info@jongeslatheater.nl en wij sturen u graag meer informatie toe. De voorstelling wordt vanaf oktober 2021 gespeeld.

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op!

050-5733774

info@jongeslatheater.nl

limoen-01

Sponsoren